• Blogs & Vlogs

    Op deze plek delen trainees en mensen uit ons netwerk hun ervaringen als ambtenaar van de toekomst.

Zelfsturend team: appeltje, e’IDtje

Blog van Bynette

 

Ons vorige blog, dat ging over onze ervaringen als zelfsturend team in de eerste maand, eindigde met: so far, so good. Inmiddels zijn we weer een maand en enkele keuzemomenten verder. Hoe far en good zijn we nu?

 

 

Hallo groen team


Een artikel van MT.nl over zelfsturende teams omschrijft zelfsturing als: verantwoordelijkheid nemen in het eigen werk, sturen op de eigen prestaties en samen problemen oplossen. Niet dat we tegen gigantische problemen aan zijn gelopen de afgelopen tijd, maar samen dingen oplossen en bepalen kunnen we best goed, zo is gebleken. We besloten namelijk spontaan een brainstormsessie te willen organiseren met studenten voor… de week erop. Binnen een week moesten we dus zo veel mogelijk studenten regelen, best ambitieus! Toen één dag voor de brainstormsessie bleek dat er wel heel weinig studenten konden komen, stonden we voor de beslissing: wel of niet door laten gaan? En soe-pel dat dit ging. Iedereen kon zijn zegje doen, niemand voelde zich gepasseerd en gezamenlijk konden we beslissen: we gaan er alsnog voor. Hier kwamen we erachter dat het belangrijk is om als zelfsturend team groen te zijn, waarbij iedereen zich kan laten horen en lekker cliché, maar wel waar: communication is the key.

Projectleider: pack your bags?


Als het allemaal zo soepel verloopt, missen we die projectleider dan eigenlijk wel? Wat we hebben gemerkt in vorige projectgroepen mét projectleider is dat je wellicht wat luier wordt, want die projectleider zorgt wel voor het overzicht, voor de communicatie binnen de groep, maar ook daarbuiten. Ook hebben we het idee dat een projectleider de stress meer op zich neemt wanneer die er is. Als teamlid in een team met projectleider zou je dus wellicht een meer ‘lean back’ attitude kunnen hebben daardoor. Een actievere houding is daarom wel extra noodzakelijk bij een zelfsturend team. We hebben bijvoorbeeld gemerkt dat wanneer een teamlid afwezig is, de verantwoordelijkheid als afwezige meer bij jezelf ligt om te horen hoe het met het project verloopt, want er is geen projectleider die dit op zich neemt. Goede afspraken hierover maken wie dit op zich neemt is daarom ook nodig. Wanneer die goede afspraken er zijn, goede taakverdelingen worden gemaakt, dan is die projectleider nergens voor nodig!

Op rolletjes


Echte stress hebben we gelukkig nog niet gehad, en zeker niet over het zelfsturende team. Op de inhoud zijn wel af en toe wat ‘struggles’, maar als zelfsturend team pakken we die soepel op. Iedereen durft steeds meer initiatief te nemen en de rol te pakken die goed bij hem of haar past. Alles loopt dus nog steeds op rolletjes!