• DisGoveraars

    Maak kennis!

Jaap Cortjens

Trainee overheid Jaap

In mijn studietijd in Enschede waar ik ‘Bedrijfskunde: HR’ heb gestudeerd begon het te kriebelen: “wil ik al deze opgedane kennis inzetten om de marges te vergroten?”. Daarom ben ik eerst als trainee bij DisGover begonnen om te leren hoe ik mijn kennis en kunde het beste kon inzetten om de overheid verbeteren. Nadat de visie van DisGover eigen had gemaakt vond ik het moeilijk om afscheid te nemen en wilde ik het liefste andere helpen om dezelfde kwartjes te laten vallen. En dat kon! Precies toen ik klaar was als HR adviseur bij de GGD kwam de rol van opleidingsverantwoordelijke vrij. 

Om nu vanuit het kern team al deze enthousiastelingen met hun verschillende achtergronden te kunnen ondersteunen in hun zoektocht en persoonlijke ontwikkeling voelt daarom ook als een voorrecht. In mijn werk mag ik mij ook voornamelijk bezig houden met wat ik het leukste vond als trainee: het verbinden van verschillende mensen en organisaties met een gedeeld doel, om zo gezamenlijk een resultaat van boven verwachting te boeken. Daarbovenop ook nog eens samen met een team waarin geen enkele dag hetzelfde is.

Werkervaring

Periode

April 2023 - heden

Organisatie

DisGover

Functie

Opleidingsverantwoordelijke

Omschrijving

Na het afronden van mijn traineeship kon ik echt nog geen afscheid nemen. Gelukkig kwam er precies op dat moment een plek vrij in het Kernteam, en ook nog eens degene die het meeste bij mij past: Opleidingsverantwoordelijke. Aan mij de taak om er voor te zorgen dat de trainees passende Action Learning Projecten met de juiste opdrachtgevers hebben. En dat er elke maand 2 of 3 kennissessies om uit te kiezen zijn op basis van wat een ambtenaar van de toekomst nodig heeft en wat er speelt in de maatschappij. Daarnaast is het aan mij om de Action Learning projecten en kennissessies in een meer samenhangend geheel te gaan bewerkstelligen. Alles om die ambtenaar van de toekomst af te leveren!

Periode

Mei 2022 – maart 2023

Organisatie

GGD Noord- en Oost-Gelderland

Functie

HRM adviseur

Omschrijving

Bij de GGD-NOG ben ik bezig om allerlei veranderprojecten vanuit de hoek van personeel en organisatie te trekken en duwen. Zo ben ik bijvoorbeeld bezig met het implementeren van het HR21-functiewaarderingssysteem. Dit is een gemeentelijk systeem waardoor het functieboek van de GGD makkelijker te vergelijken is met andere organisaties. Ook de gesprekscyclus, onboarding van nieuwe medewerkers en het opzetten van een management dashboard van HR-data vragen mijn aandacht.

Periode

Oktober 2021 - mei 2022

Organisatie

VNG-Realisatie

Functie

Programmasecretaris

Omschrijving

De VNG-Realisatie voert allerlei programma’s uit om het beleid van de VNG te verwerkelijken. De visie van Common Ground die daaruit gekomen is, waarin alle gemeenten dezelfde, toekomstbestendige datavolwassenheid hebben is daar onderdeel van. Binnen het programma UitwisselingsMechanisme (UM) Werkt de VNG-R dan ook aan een uitwisselarchitectuur voor gegevens van gemeenten zodat zij wel kunnen mee doen aan de nieuwste ontwikkelingen op IT gebied, maar op hun eigen tempo naar de gewenste datavolwassenheid toewerken. Als Project secretaris zorg ik dat de team agenda goed loopt, dat de teamleden de juiste bestanden en afspraken in mailbox hebben, en dat iedereen op tijd hun werk aanlevert. Daarnaast werk ik inhoudelijk mee aan de inhoudelijke onderdelen om gemeenten te kunnen laten aansluiten op UM.

Opleiding

Periode

2018 - 2021

Onderwijsinstituut

University of Twente

Studie

MSc Business administration: Human Resource Management

Periode

2015 - 2018

Onderwijsinstituut

University of Twente

Studie

BSc International Business Administration

Action Learning Projecten

Project

Summer School

Rol

Projectleider

Omschrijving

DisGover organiseert de opleiding op de vrijdagen per jaar in 2 Action Learning Projecten en een zomerprogramma gevuld met kennissessies. Dat zomerprogramma is alleen vaak lastig om samenhangend en vroeg op tijd in te vullen. Daarom moet dit project een format opleveren om elk jaar makkelijker een invulling te geven aan de zomer, maar ook het programma beter te laten inspelen op de behoeften van de trainees (van nu en de toekomst) en van de maatschappij. Dit door de behoeften op te halen bij trainees, studenten -oftewel toekomstige trainees- en belangrijke spelers in de maatschappij om deze te vertalen naar het programma van de Summer School.

Project

Bezige Bijtjes: VNG-R Congres - Op reis in het Werklandschap

Rol

Reisleider

Omschrijving

De VNG-R zet zich in voor gemeenten door producten en diensten voor de gemeentelijke dienstverlening te bieden. Nu staat het werkdomein voor verscheidene uitdagingen waar de VNG-R bij kan helpen, maar de gemeente weet de VNG-R of andere gemeenten vaak niet goed te vinden. Daarom organiseert de VNG-R een congres om gemeenten meer op de hoogte brengen van bestaande producten en diensten. Maar ook lopende projecten en ontwikkelingen in het Werklandschap. De opdracht van dit project was om dit congres van kop tot staart te organiseren. Dus van het bedenken van een thema tot het organiseren van de workshops, exposities en andere sessies. Samen met de communicatie-afdeling en event managers hebben wij van begin tot eind het congres georganiseerd en bemand.

Project

Let’s Prevent (Ynnovate)

Rol

Projectlid

Omschrijving

In samenwerking met onze opdrachtgever Ynnovate zetten wij ons in om het grootste hybride evenement van Nederland te organiseren. Daarmee bedoelen wij niet een hybride evenement met het grootste deelnemers aantal, maar met de grootste blijvende impact. Het thema van ons evenement dat Let’s Prevent heet is het voorkomen van jeugdcriminaliteit. Er is in de afgelopen jaren wel al veel aandacht voor, maar jeugdcriminaliteit word alsmaar heftiger. Daarnaast vormen de ontwikkelingen op digitaal gebied ook nieuwe vormen van jeugdcriminaliteit waar het beleid van overheid nog niet tegen opgewassen is. Daarom zetten wij ons in om tijdens Let’s Prevent met werkbare oplossingen te komen voor zulke vraagstukken die in het maken van beleid maar ook de praktijk een handreiking bieden aan de verschillende instanties die bezig zijn met dit thema.