• DisGoveraars

    Maak kennis!

Bo van Ek

Als cultureel antropoloog ben ik altijd geïnteresseerd geweest in hoe een maatschappij in elkaar zit. Waarom doen mensen bepaalde dingen zoals ze deze doen? Deze vraag kan je overal en aan iedereen stellen en kan soms hele interessante antwoorden op leveren. Ook binnen de overheid! Werken binnen de overheid stelt me in staat om mijn passie voor maatschappelijke vraagstukken om te zetten naar concrete actie. Ik wil graag bijdragen aan het vormgeven van beleid en het implementeren van oplossingen die de kwaliteit van leven voor iedereen verbeteren, ongeacht achtergrond of omstandigheden. Via de overheid krijg je de kans om direct betrokken te zijn bij transformaties in de samenleving. Met DisGover hoop ik te ontdekken waar binnen de overheid ik deze rol het liefste uitvoer en kan ik tegelijkertijd mijn skills ontwikkelen binnen verschillende organisaties en functies.

Werkervaring

Periode

Januari 2024 - heden

Organisatie

Gemeente Amsterdam

Functie

Projectmedewerker Samen Met de Stad, Maatschappelijke Initiatieven (SAMI)

Omschrijving

Hoe zorg je ervoor dat iedereen mee kan doen in de transitie naar een circulaire samenleving? Hoe geef je vorm aan een rechtvaardige transitie? De transitie naar een circulaire economie vraagt om koplopers en ambassadeurs. Veel van deze mensen vinden we terug in het mkb en bij maatschappelijke initiatieven. De gemeente wil partijen die van onderop hard werken aan de transitie naar een circulaire samenleving steunen. Binnen dit project ga ik aan de slag met hoe je een maatschappelijk initiatief waardeert in de letterlijke zin van het woord. Hoe waardeer je het en hoe kunnen burgers laten zien wat hun initiatief waard is? Hierbij staat ook de relatie tussen de gemeente en de burger centraal.

Periode

Mei 2023 - december 2023

Organisatie

Gemeente Haarlem

Functie

Projectmedewerker Urban Agenda on Innovative and Responsible Procurement

Omschrijving

De Urban Agenda van de Europese Unie is een werkmethode om samenwerking tussen de lidstaten, steden, de Europese Commissie en andere aandeelhouders te promoten en tegelijkertijd om groei, leefbaarheid en innovatie in Europese steden te bewerkstelligen. Het doel van deze Urban Agenda is om publieke inkoop en innovatieve inkoop verder te ontwikkelen en strategisch in te laten zetten door steden om positieve impact te vergroten op sociale, economische en milieu gerelateerde uitdagingen. Daarbij werkte ik aan verschillende EU-gesubsidieerde projecten gerelateerd aan duurzame en innovatieve inkoopstrategieën: LIFE Scale Up Toekomstbestendige Kunstgrasvelden, Horizon PROCEDIN & Horizon PROTECT.

Opleiding

Periode

2021 - 2023

Onderwijsinstituut

Erasmus Universiteit Rotterdam

Studie

MSc Public Administration – Governance of Migration and Diversity

Periode

2016 - 2020

Onderwijsinstituut

Universiteit Utrecht

Studie

BSc Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie

Action Learning Projecten

Project

Roken in de Publieke Ruimte (Gemeente Zwijndrecht)

Rol

Projectlid

Omschrijving

In 2040 wil Nederland een rookvrije generatie gerealiseerd hebben. De volgende stap die genomen wordt richting een rookvrije generatie is een rookverbod in speeltuinen en op sportterreinen, per 2025. De gemeente Zwijndrecht streeft naar een rookvrije generatie, maar wil daarbij ook een voorbeeldrol innemen en dat uitstralen naar inwoners. De ambitie is daarom dat de grond rondom het gemeentehuis ook rookvrij zal zijn. Wijzen naar anderen dat ze roken niet meer mogen faciliteren, maar zelf wel ruimte hiervoor bieden, dat rijmt niet met elkaar. Daarom is dit project tot stand gekomen. Het doel van het project is om een concrete en duurzame aanpak te ontwikkelen om het gebied rondom het gemeentehuis van Zwijndrecht rookvrij te maken.

Project

Serious Gaming & De Ruimtelijke Ordening

Rol

Projectlid

Omschrijving

Met Provincie Zuid-Holland ontwikkelden we voor dit project een serious game. Een serious game is een spel dat dient voor meer dan alleen vermaak. Met een serious game kunnen we op een spelenderwijs informatie delen, leren en ervaring opdoen omtrent het onderwerp van het spel. Wij doken in het thema woningbouw, met als focus: creatieve bouwoplossingen voor binnenstedelijke bouw. Wat komt er allemaal kijken bij het bouwen in bewoond gebied? Wat kan? En wat kan niet? Het vergroten van participatie en hoe je eerder in het proces burgers en andere partijen kan betrekken stond hierbij centraal. Wij lieten uiteindelijk zoveel mogelijk mensen meedoen aan ons toffe bouwspel, waar wij verschillende rollen vertegenwoordigd lieten worden.

Project

WIAL – De Kracht van Action Learning

Rol

Projectlid

Omschrijving

Action Learning is een verander- en teamgroei methode, met als uitgangspunt dat de wijsheid in teams zit. Deze wijsheid toegankelijk maken en inzetten is de verantwoordelijkheid van alle teamleden. Door vragen te stellen en het probleem achter het probleem te definiëren, werken teams echt gezamenlijk naar een doel toe. Om dit doel te behalen, moet men vooral niet bang zijn om al doende te leren. Teamreflectie is cruciaal in dit proces. Met ons project wilden we zowel trainees als ambtenaren kennis laten maken met deze teamwerkmethode. Hierbij richtten we ons zowel op het onboarding proces binnen DisGover als op het organiseren van een sessie waar young professionals en doorgewinterde ambtenaren samenkomen om de kracht van actieleren te ervaren.