• DisGoveraars

    Maak kennis!

Anouk van der Lem

Trainee overheid AnoukMet mijn studieachtergrond in geschiedenis en politicologie heb ik een brede interesse in verschillende maatschappelijke vraagstukken opgebouwd. De stap naar een baan binnen de overheid was dan ook een logische. Echter, door mijn brede interesse was ik nog niet klaar om me toe te spitsen op één beleidsveld. Daarom past het traineeship van DisGover erg goed bij mij: ik krijg de mogelijkheid om binnen verschillende opdrachten en action learning projecten uit te vinden waar mijn passies  liggen, terwijl ik tegelijkertijd een breed netwerk opbouw en direct mijn steentje bijdraag binnen het overheidslandschap. Vooral dat laatste is erg belangrijk voor mij. Ik heb namelijk altijd al geroepen dat alles altijd beter kan en binnen dit traineeship krijg ik ook echt daadwerkelijk de kans om mee te werken aan actuele maatschappelijke problemen, opgaven en vraagstukken.

Werkervaring

Periode

Juni 2023 - heden

Organisatie

Gemeente Almere

Functie

Adviseur Zorg en Welzijn

Omschrijving

Op de afdeling Zorg & Welzijn van de gemeente Almere werk ik in een verbindende rol. Zo houd ik mij bezig met het stroomlijnen van de processen en samenwerking tussen het ambtelijke, het bestuurlijke en het politieke van mijn afdeling. Ook draag ik bij aan de organisatie van sessies die de samenwerking tussen de verschillende beleidsvelden binnen mijn afdeling verbeteren door actieve deelname en input van alle collega’s. Tot slot neem ik een coördinerende rol aan in het rapporteren van de stand van zaken omtrent jeugdzorg aan de gemeenteraad. Centraal in al deze werkzaamheden staan natuurlijk de behoeften van de inwoners van Almere.

Periode

Oktober 2022 - juni 2023

Organisatie

Interprovinciaal Overleg

Functie

Project- en Programmaondersteuner Regionale Economie 

Omschrijving

Als Project- en Programmaondersteuner binnen het programma Regionale Economie bekleedde ik voornamelijk een coördinerende en faciliterende rol. Met de regionale economie als de motor achter verschillende maatschappelijke transitieopgaven houden wij ons met een divers aanbod aan actuele onderwerpen bezig. Mijn werkzaamheden zijn dan ook gericht op kennisdeling en belangenbehartiging binnen verschillende adviescommissies, werkgroepen en regiegroepen in ambtelijke en bestuurlijke bezettingen. Ook lever ik inhoudelijk advies over de onderwerpen Circulaire Economie en MKB Dienstverlening.

Opleiding

Periode

2021 - 2022

Onderwijsinstituut

Universiteit van Amsterdam

Studie

MSc Political Science, specialisatie Political Economy

Periode

2019 - 2021

Onderwijsinstituut

Minor en Pre-Master Politicologie

Studie

Universiteit van Amsterdam

Periode

2017 - 2020

Onderwijsinstituut

Universiteit van Amsterdam

Studie

BA European Studies, specialisatie European History en East European Studies

Action Learning Projecten

Project

Caribische Diversiteit en Inclusie

Rol

Projectleider

Omschrijving

Nederland telt 3 bijzondere gemeenten aan de andere kant van de wereld: Bonaire, St. Eustatius en Saba. Door de relatie tussen Den Haag en de BES eilanden te onderzoeken, ontdekken we meer over ons gedeelde verleden. De overeenkomsten en verschillen in ons beleid, maar ook de ervaringen van medewerkers binnen de rijksoverheid, gebruiken wij als aanbeveling om diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid samen verder te ontwikkelen.

Project

Doortrappen

Rol

Reisleider en Projectlid

Omschrijving

Het landelijke programma Doortrappen zet in op zo lang en zo veilig mogelijk fietsen. Met dit Action Learning Project dragen wij ons steentje bij aan de aanpak in Amsterdam. Samen met onze Amsterdamse doelgroep en de verschillende partners in het consortium gaan we op zoek naar creatieve manieren om op de huidige aanpak voort te bouwen. Als reisleider zet ik in op de persoonlijke ontwikkeling van mijn mede-projectleden en probeer ik een veilige open feedbackcultuur te waarborgen.

Project

DisKoker - Dwarskijken op het IPO

Rol

Projectlid

Omschrijving

Onder de noemer ‘dwarskijken als tweede natuur’ zijn wij als projectgroep aan de slag gegaan met een vraagstuk vanuit het IPO over opgavegericht werken. Huidige complexe maatschappelijke vraagstukken vragen steeds vaker om een programmaoverstijgende aanpak. Met onze kennissessie over dwarskijken hopen wij collega’s binnen het IPO en het bredere overheidslandschap te inspireren om buiten hun koker te kijken.