• Blog: Thuiswerken

    Bregje schreef een blog over hoe je effectief thuis werkt in tijden van corona. Lees hieronder meer!

Thuiswerken tijdens de COVID-crisis

Hoe houd je het leuk?

bregje-thijssen

 

COVID-19, het is geen feest, en we zijn er nog niet zomaar vanaf. Thuiswerken is de manier van werken.

Hoe houd je het thuiswerken leuk, en hoe houd je jezelf met beide beentjes op de grond? Ik verzamelde wat tips voor je, van open deuren tot hopelijk nieuwe inzichten ?

 

  • Pyjama party?! Liever niet. Rituelen en ritme helpen om werk en privé goed te scheiden. Dit is belangrijk als je werkt op de plek waar je ook woont. Die rituelen en ritmes zijn simpel: sta bijvoorbeeld elke dag op hetzelfde moment op. Ga helemaal aangekleed aan je dag beginnen en niet in je pyjama. Doe een weekstart met collega’s. En als je je dag afsluit, ruim je werkplek dan op voordat je gaat koken.

 

  • Vlucht naar buiten. Al is het maar 10 minuten, vang elke dag buiten wat vitamine D. Lukt het niet in de lunchpauze? Ga dan voor of na je werkdag. En wellicht kun je wel schuiven in je werk, nu de dagen korter worden. Werk niet tussen 2 en 3 zodat je lekker naar buiten kan, en werk ’s avonds een uurtje langer door. Of ben jij een ochtendmens? Niemand houd je tegen om om half 8 vast je mail bij te werken, zodat je laptop aan het einde van de dag een uurtje eerder dicht kan.

 

  • Pak eens de (bakelieten) telefoon. Dat klinkt niet als een tip haha, maar we zijn in tijden van thuiswerken helemaal gewend geraakt aan videobellen met elkaar. Maar niet voor elk overleg is beeld van belang. Voor een bijpraat moment met z’n tweeën (aka de welbekende bila) kun je ook ouderwets bellen zonder beeld. Voordeel is dat je je ogen even rust geeft van je scherm, en ook andere dingen kunt doen tijdens het bellen. Bijvoorbeeld buiten een ommetje lopen.

 

  • Take a break, take a KitKat. (Sorry voor de product placement.) Zorg dat je op tijd pauze neemt! Net als op kantoor, neem je ook pauze als je aan het thuiswerken bent. Juist als je aan het thuiswerken bent! Dit kun je bijvoorbeeld doen door pauzesoftware te installeren op je laptop of telefoon, zoals Workrave. Maar ook door de 10-minutenregel te introduceren bij je collega’s: plan afspraken van 50 minuten in plaats van een uur. We zijn gewend om op het hele of halve uur te starten of te stoppen. Hierdoor sluiten afspraken vaak naadloos op elkaar aan en hebben jij en je collega’s geen tijd voor pauze, een sanitaire stop, of een verse kop koffie of thee. Deze 10 minuten geven je ademruimte en een moment om te schakelen tussen afspraken.

 

  • Stop op tijd met schermen. De hele dag achter je laptopscherm vraagt veel van je ogen. Geef je ogen rust door ’s avonds zo veel mogelijk bij schermen weg te blijven. Bovendien vermindert het zogenaamde blauwe licht van schermen de aanmaak van je slaaphormoon melatonine, en kom je daardoor moeilijker in slaap. Advies is om in elk geval een uur voordat je gaat slapen niet meer bezig te zijn met je laptop of telefoon, dan kan je lijf de overgang van dag naar nacht goed maken en slaap je fijner en sneller in.

 

  • ‘’Je moet gewoon connected zijn’’. Plan een DisKoffie in (ook na de DisKoffie challenge zijn deze nog leuk). Stuur een appje naar die vriend die je al lang niet meer gezien hebt. Stuur een kaartje naar je oma. Bel je moeder. Klop eens aan bij de buurvrouw. In de lockdown wordt je sociale kring automatisch kleiner, maar wij mensen zijn sociale wezens en worden gelukkig van anderen om ons heen. Het helpt om dit contact bewust op te zoeken nu de vaste momenten waarop je mensen ziet in een jaar (denk aan verjaardagen, festivals, familieweekenden) weg zijn gevallen.

 

  • Lekker punniken. Een lockdown kan best doelloos en machteloos aanvoelen. Het helpt om een projectje te beginnen waar je je tanden in kunt zetten. Kook elke dag een nieuw recept. Leer een nieuwe taal met Duolingo. Maak een fotoboek van al die foto’s op je laptop. Zet je boekenkast op kleur. Leer programmeren. Paint by number. Haak macramé plantenhangers. Of maak net als heel Instagram kefir of zuurdesembroden. Voor het clubgevoel kun je een groepje beginnen met DisGoveraars. Er is in elk geval een DG Wielrennersploeg en een DG Boekenclub waar je je al bij kun aansluiten. Doe íets, het liefst iets met zichtbaar resultaat, zodat je blij kunt zijn wanneer het af is.

 

  • Wees *extra* lief voor jezelf. Tijdens een crisis is veel anders. Wees daarom niet teleurgesteld als je niet verder komt met je project of als je iets te laat uit bed kwam vandaag. (Aan die laatste ben ik vandaag schuldig.) Dat is geen falen, dat is omgaan met de situatie.

 

En vergeet niet: ook COVID gaat op een dag voorbij. Tot die tijd, houd vol! Je mag mij altijd bellen voor die dosis sociaal contact. Normaal bellen welteverstaan, geen schermen aub 😉

 

Wil je verder lezen over grip krijgen op je volle hoofd of het slim inrichten van je werkdag? Lees dan “Fokking druk” van Thijs Launspach of “Grip – het geheim van slim werken” van Rick Pastoor.

 

Liefs, Bregje

 

 

 

Contact opnemen met Bregje? b.thijssen@disgover.nl!