• Blogs & Vlogs

    Op deze plek delen trainees en mensen uit ons netwerk hun ervaringen als ambtenaar van de toekomst.

Jonge ambtenaren dag 2019

Blog van Carlijn

Afgelopen donderdag vond de Jonge Ambtenarendag 2019 plaats.

Een aantal DisGoveraars zijn afgereisd naar Harderwijk. Hier zou de dag in het teken staan van de Zweedse leefstijl Lagom; ‘De kunst van precies genoeg’. Dit hoofdthema werd daarnaast in drie subthema’s ingedeeld, namelijk ‘de kracht van onthaasten’, ‘de kracht van duurzaamheid’ en ‘de kracht van diversiteit’.

 

Rond kwart over 9 begon de aftrap in de grote blauwe koepel van het Dolfinarium met ongeveer 800 jonge ambtenaren. De dagvoorzitter en de JAD voorzitter deden een woordje. Daarna werd iedereen wakker geschud door Energy Up. Iedereen kreeg een koptelefoon op en een paar minuten later stonden we in een polonaise door de zaal te hossen. Een leuk en origineel begin van de dag!

 

De locaties van de workshops waren verspreid door heel Harderwijk. Voor de verdere locaties werden er fietsen beschikbaar gesteld. Mijn eerste workshop viel binnen het subthema duurzaamheid en was gefocust op een volgende carrièrestap naar de Europese Unie. De workshop werd geleid door Henk-Erik Sierink, werkzaam bij de Europese Commissie bij DG Climate Action. Met een groep hebben we gewerkt aan een casus over het verduurzamen van de scheepvaart op internationale wateren. Het was erg interessant om te zien wat er allemaal komt kijken bij dit soort ingewikkelde vraagstukken.

 

Na de eerste workshops verzamelde iedereen zich op de stadscamping, waar de lunch plaatsvond in een leuke festivalsetting. Ook het zonnetje brak op een gegeven moment door en ondanks de lange rij voor het eten was de lunch heerlijk.

 

Vervolgens begon de tweede ronde workshops. Leuk om te zien hoeveel verschillende workshops er waren: van kookworkshops, stadswandelingen tot aan persoonlijke ontwikkeling onderwerpen en ga zo maar door. Mijn tweede workshop ging over zenmeditatie. Een leuke workshop waarin we ook echt geprobeerd hebben te mediteren. Daarnaast kregen we wat meer context over wat het precies is en wat het voor je kan betekenen. Daarbij was het ook erg interessant om te horen waar de mede-jonge ambtenaren werkzaam zijn en hoe het hen bevalt.

 

Aan het einde van de middag begaven we ons wederom richting de blauwe hal bij het Dolfinarium. Niemand minder dan Jörgen Raymann sloot daar de dag af met wat klassieke ambtenaren-grappen. Ten slotte hebben we de dag nog even geëvalueerd onder het genot van een lekker biertje. Al met al een hele geslaagde Jonge Ambtenarendag!