• Blogs & Vlogs

    Op deze plek delen trainees en mensen uit ons netwerk hun ervaringen als ambtenaar van de toekomst.

De Energietransitie Drechtsteden

Blog van Annemieke

In het samenwerkingsverband Drechtsteden wordt geschiedenis geschreven

 

Ergens op een industrieterrein in Hardinxveld-Giessendam staat een bedrijf, gespecialiseerd in warmtepompen. Een product dat op dit moment een belangrijke rol speelt in het gasloos verwarmen van huizen. En precies op dit industrieterrein vond afgelopen donderdag 29 november een historische gebeurtenis plaats. Voor de derde keer kwam daar de programmaraad bijeen, die de energietransitie van de regio Drechtsteden trekt. Een warmtepompen- fabrikant vormde daarbij het perfecte decor en Diederik Samsom de perfecte voorzitter.

 

Niet minder goed sloot onze groep trainees aan, die onder de naam Transformers de komende maanden een extra impuls gaat geven aan de samenwerking tussen de partners van de programmaraad. Samen met mijn collega-trainees hebben we de discussie op gang geholpen met een simpele maar doeltreffende Mentimeter (het hippe gedeelte van de bijeenkomst, aldus Samsom) die vervolgens door Samsom zelf met veel plezier werd opgepakt en geleid in zijn rol als voorzitter.

Het leverde interessante discussies op, zoals tussen de woningbouwcorporatie en de huurdersvertegenwoordiging over hoe bewoners op een goede manier bij de hele transitie betrokken moeten worden. Of over de invulling van een grote subsidie die is binnengehaald voor een wijk in Sliedrecht. En hoe kunnen alle partijen leren van het experiment dat daar gaat plaatsvinden in de zogenoemde ‘proeftuin-wijk’?

 

Misschien klinkt het allemaal niet erg historisch, maar geschiedenis wordt niet geschreven tijdens grootste evenementen. Juist al die kleine stapjes maken samen een grote verandering; in dit geval de energietransitie. Die transitie kenmerkt een historische omslag in ons energiegebruik met grote gevolgen voor de toekomstige manier van wonen, samenleven en het klimaat. Wij waren getuigen van een stukje uit dat proces, en zijn daar de komende maanden ook onderdeel van. Onze missie? Het netwerk rond die transitie versterken en verbeteren. En natuurlijk een stukje geschiedenis schrijven!

 

Heb jij tips over het opbouwen van een netwerk? Intensivering van samenwerkingsverbanden? Wij zijn benieuwd en leren graag van jouw ervaring!