• Blogs & Vlogs

    Op deze plek delen trainees en mensen uit ons netwerk hun ervaringen als ambtenaar van de toekomst.

Nog geen opdrachtgever? Geen probleem!

Blog van Daen

Nog geen opdrachtgever? Geen probleem!

Als nieuwe trainee bij DisGover zat ik de afgelopen dagen af te tellen naar maandag 15 april: de dag waarop mijn contract in ging en wanneer ik officieel met mijn werkzaamheden zou starten. Alleen, er was één klein probleempje; ik was nog niet gekoppeld aan een opdrachtgever. Thuiszitten en niks doen was voor mij in ieder geval geen optie: mijn weekje vakantie in de Algarve had ik al gehad dus ik stond te trappelen om te beginnen!

Gedurende mijn eerste, opdrachtgever-loze week kwam ik erachter dat het eigenlijk helemaal niet zo’n slechte zaak was dat ik nog geen opdrachtgever had. Als vrije vogel kreeg ik de mogelijkheid om mee te lopen met collega’s en om achter de schermen te kijken bij het kernteam van DisGover waarbij ik genoeg werkzaamheden uit kon voeren. Eigenlijk was het harstikke leuk en leerzaam om zo te beginnen en mijn collega’s beter te leren kennen, op de werkvloer en daarbuiten!

Deze blog is dus voornamelijk bedoeld voor toekomstige DisGoveraars die wellicht ook de eerste week door zullen moeten komen zonder opdrachtgever.

Zoals je hierna zult lezen is het leven van een trainee in zijn eerste week bij DisGover zo slecht nog niet.
In de aanlopende week naar mijn eerste officiële werkweek had ik natuurlijk veel contact met het kernteam van DisGover. Ikzelf had namelijk nog veel vragen, en telkens als ik hier antwoord op kreeg merkte ik dat er alweer nieuwe vragen aan het opborrelen waren. De rode draad in mijn vragen was voornamelijk het stukje onzekerheid dat ik meenam over mijn eerste werkweek. Hoe werd deze week ingevuld? Kon ik daadwerkelijk DisGover van dienst zijn? Word ik nu de trainee die op en neer mag lopen om koffie te halen? Is het normaal dat iemand niet meteen een opdrachtgever heeft? En natuurlijk, wanneer kan ik eindelijk beginnen bij een opdrachtgever?

Op mijn eerste dag ben ik mee gaan lopen met mijn collega Amber bij de gemeente Dordrecht. Ikzelf woon in Rotterdam dus dat was lekker in de buurt, ook mooi meegenomen. Het was supergaaf om te zien hoe Amber haar werkzaamheden uitvoerde en hoe haar collega’s met haar omgingen, waarbij Amber een volwaardige collega is waar mensen naartoe komen voor vragen, oplossingen, haar mening of gewoon een praatje. Ik wist meteen dat ik bij DisGover op de juiste plek zat.

Dinsdag stonden er een compleet andere activiteit op de agenda: met het kernteam van DisGover workshops geven op de Erasmus Universiteit in het kader van creative brainstorming. De manier hoe het DisGover gelukt was om mensen te enthousiasmeren met hun originele manieren van brainstormen (vraag maar na aan Nicolette, Sanne of Simeon) was leuk om te zien. Daarnaast is dit natuurlijk een belangrijke manier om potentiele nieuwe DisGoveraars warm te maken voor het traineeship!

 

Zoals ik gezegd had was mijn eerste week super leuk en voornamelijk afwisselend. Op woensdag ging ik namelijk mee naar het congres van de Nederlandse Vereniging Voor Burgerzaken (NVVB). Op dit 25 jarige jubileum van de NVVB waren er genoeg interessante lezingen (gastspreker van de VU over hersenactiviteit gecombineerd met een gezonde dosis humor) en workshops (o.a. digitalisering en verandermanagement, heel relevant voor een nieuwe DisGoveraar dus) gevolgd. traineeship nvvb

 

Deze lezingen en workshops waren erg leerzaam en nuttig voor mijn toekomstige werkzaamheden. Daarnaast gaf het mij een mooi kijkje in overheidsland. Daarna was er nog als afsluiting een heerlijke BBQ en een eindfeest met open bar op het strand van Noordwijk. Ook al was het pas April, het zwoele weer en het vele bier deden meer denken aan een perfecte zomeravond. Nu denk jij misschien hetzelfde als wat ik aanvankelijk dacht: Burgerzaken is saai, slaperig, oubollig met weinig energie. Tijdens de workshops en de lezingen kwam ik er overdag al snel genoeg achter dat dit dus niet het geval is. De feestavond heeft deze uitspraak daarna nog herbevestigd!

 

Na een heerlijke overnachting in Huis ter Duin en een top ontbijt wat daar natuurlijk bij hoorde was het voor mij tijd om richting Amersfoort te rijden. Andere trainees hadden namelijk deze dag een première van hun korte film over Marc Evers, een paralympisch zwemmer in een bioscoop in Amersfoort. Op de vrijdagen werken wij trainees aan een maatschappelijk project volgens het Action Learning Programma. Ik had hier al het een en ander over gehoord tijdens mijn sollicitatiegesprek en op de werkvloer maar het klonk allemaal nog vrij abstract. Tijdens de première van de film van ParaJourney (naam van de groep trainees), inclusief een volle zaal, gastsprekers en een borrel achteraf, werd het mij in een opslag duidelijk hoe deze projecten op vrijdag daadwerkelijk iets voor de maatschappij kunnen betekenen.

 

Al met al mag ik van geluk spreken dat mijn eerste week zo afwisselend, leerzaam en gezellig was. Mijn zorgen over thuis zitten, vervelen of de saaie trainee-klusjes doen bleken nergens nodig voor te zijn. In plaats daarvan heb ik een kijkje kunnen nemen in DisGover als organisatie, mijn collega’s beter leren kennen en ervaren hoe het is om een echte DisGoveraar te zijn.