• Blogs & Vlogs

    Op deze plek delen trainees en mensen uit ons netwerk hun ervaringen als ambtenaar van de toekomst.

Klimaatmars

Blog van Mirthe

Pas op, dit is een opiniestuk.

Het is zondagmiddag, 10 maart, de klimaatmars.

Regen komt met bakken tegelijk de lucht uit vallen. Toch sta ik op de Dam in Amsterdam. Niet omdat ik nou zo radicaal ben, dat valt reuze mee… Maar omdat het belangrijk is om je te laten horen. Praten over het klimaat is niet genoeg, er moet wat gaan gebeuren, en een beetje vlot ook.

Samen met 40.000 andere mensen lopen we van de Dam richting het Museumplein. Iedereen is enthousiast (en een beetje bevroren), er wordt gelachen en gedanst. Toch is het een serieuze bijeenkomst. Iedereen heeft zijn/haar eigen reden om hier te lopen, zijn/haar eigen boodschap; ontbossing, CO-2 reductie, de Groningers en ‘hun’ gaswinning enzovoorts.

Grote en complexe thema’s waar de overheid een belangrijke rol in speelt. De algehele consensus is dat er op dit moment te weinig gebeurd. Allemaal leuk en aardig om zelf je afval te scheiden, maar voor échte verandering is de overheid een van de belangrijkste spelers.

Voor ons Action Learning project zijn we bezig met het netwerk dat is opgericht in de Drechtsteden voor de energietransitie. Meer dan 30 verschillende partijen hebben zich bij dit netwerk aangesloten om samen deze transitie waar te maken. Niet alleen “omdat het moet” (Klimaatakkoord van Parijs), maar vooral ook omdat de noodzaak voor deze transitie zo duidelijk is. Als we nu rustig achterover leunen, dan is het misschien wel gewoon te laat. Deze 30 partijen zijn samen op zoek naar de manier om de transitie mogelijk te maken en daar is een hoop voor nodig.

Het is geen goedkoop grapje, alle huizen van het gas af halen of investeren in nieuwe vormen van mobiliteit. Naast een grote zak met geld is daar nog veel meer voor nodig. Kennis en kunde, en vooral ook een hoop lef. Ook in de Drechtsteden lopen ze tegen de belemmeringen aan die deze transitie niet makkelijk maken. Aanbestedingsregels waardoor het moeilijk is voor duurzame ondernemers om met grote projecten te kunnen starten bijvoorbeeld. Ook hier is de overheid aan zet om de stap richting een duurzame samenleving te zetten.

We hebben een duidelijk geluid laten horen. Dit is waarom ik denk dat het nut heeft om in de stromende regen een rondje door Amsterdam te lopen.

 

Meer over Action Learning Team Transformers lees je hier