• Blogs & Vlogs

    Op deze plek delen trainees en mensen uit ons netwerk hun ervaringen als ambtenaar van de toekomst.

De Energietransitie Drechtsteden

Blog van Annemieke

In het samenwerkingsverband Drechtsteden wordt geschiedenis geschreven


Ergens op een industrieterrein in Hardinxveld-Giessendam staat een bedrijf, gespecialiseerd in warmtepompen. Een product dat op dit moment een belangrijke rol speelt in het gasloos verwarmen van huizen.

Precies op dit industrieterrein vond afgelopen donderdag 29 november een historische gebeurtenis plaats. Voor de derde keer komt daar de programmaraad bijeen, die de energietransitie van de regio Drechtsteden trekt. Een warmtepompen- fabrikant vormde daarbij het perfecte decor en Diederik Samsom de perfecte voorzitter.

Niet minder goed sloot, in het kader van ons Action Learning project, onze groep trainees aan. Onder de naam Transformers gaan we de komende maanden een extra impuls geven aan de samenwerking tussen de partners van de programmaraad.

Samen met collega-trainees hebben we de discussie op gang geholpen.

Dit hebben we gedaan met een simpele maar doeltreffende Mentimeter (het hippe gedeelte van de bijeenkomst, aldus Samsom). Vervolgens werd dit door Samsom zelf met veel plezier opgepakt en geleid in zijn rol als voorzitter.Het leverde interessante discussies op. Zoals de discussie tussen de woningbouwcorporatie en de huurdersvertegenwoordiging over hoe bewoners op een goede manier bij de hele transitie betrokken moeten worden.
Of zoals over de invulling van een grote subsidie die is binnengehaald voor een wijk in Sliedrecht. En hoe kunnen alle partijen leren van het experiment dat daar gaat plaatsvinden in de zogenoemde ‘proeftuin-wijk’?


Misschien klinkt het allemaal niet erg historisch, maar geschiedenis wordt niet geschreven tijdens grootste evenementen.

Juist al die kleine stapjes maken samen een grote verandering; in dit geval de energietransitie. Die transitie kenmerkt een historische omslag in ons energiegebruik. Dit met grote gevolgen voor de toekomstige manier van wonen, samenleven en het klimaat.

Wij waren getuigen van een stukje uit dat proces. Ook de komende maanden zijn wij daar onderdeel van. Onze missie? Het netwerk rond die transitie versterken en verbeteren. En natuurlijk een stukje geschiedenis schrijven!

Heb jij tips over het opbouwen van een netwerk? Intensivering van samenwerkingsverbanden? Wij zijn benieuwd en leren graag van jouw ervaring!