• Blogs & Vlogs

    Op deze plek delen trainees en mensen uit ons netwerk hun ervaringen als ambtenaar van de toekomst.

De levenslessen van een paraheld

Blog van Marianne

 

Wat hebben paralympische zwemkampioen Marc Evers en een groep enthousiaste trainees van DisGover met elkaar gemeen?

Meer dan je denkt! Te beginnen met het gegeven dat wij van DisGover ook prima kunnen zwemmen tussen de soms ingewikkelde dynamiek in overheidsland.

Tegelijkertijd zijn wij ook in staat om net als Marc Evers net dat stapje verder te zetten om ons doel te bereiken. Ook al is dit doel niet direct het behalen van een kampioenstitel. Maar het kan ook het geven van een presentatie zijn. De weg naar het behalen van dit doel vertoont verdacht veel gelijkenissen.

Zodoende begon onze ParaJourney eigenlijk lang geleden al, nog zonder dat we dit wisten. Namelijk bij de kennismaking met Marc Evers, tijdens onze eigen variant van het college tour in januari 2018. Die namiddag inspireerde Marc Evers ons al met de levenslessen die hij haalde uit zijn zwemcarrière en ongelooflijke prestaties. Hij vertelde ons het verhaal van zijn jeugd. De jeugd waarin beweerd werd dat hij nooit iets zou kunnen vanwege zijn beperking.

Tegelijkertijd vertelde hij over de strijd die zijn ouders hebben geleverd. Een strijd waarin zij continu hun zoon bleven stimuleren de beste versie van zichzelf te zijn. Vervolgens de strijd van Marc, waarin hij ontdekte dat zwemmen alleen niet genoeg was voor hem. Het kampioenschap, daar ging hij voor. De tegenslagen die hij heeft moeten overwinnen om tot deze titel te komen.

Allerlei onderwerpen die misschien voor ons als ambtelijke trainees een ver van het bed show lijken. Toch bevatten deze boodschappen die voor ons net zo van belang zijn in onze ontwikkeltocht naar de ambtenaar van de toekomst. En zo werd het Action Learning Project ParaJourney een feit. Ditmaal met een extra opdracht; om meer aandacht te generen voor de paralympische zwemploeg, die net als ons de thuisbasis heeft in Amersfoort.

We zijn beginnen met een netwerktour door Amersfoort waarbij we ons enthousiasme proberen over te brengen op andere organisaties. Op deze manier willen we de verbinding leggen met onze missie en een samenwerking te starten. Na een aantal weken van koffiegesprekken, dagdromen, brainstormen, post-its en, geen onbelangrijk detail, een wereldrecord gezwommen door Marc, kwamen wij tot een gevarieerde club mensen. Allen zijn zij enthousiast om mee te denken in hoe we het paralympische zwemverhaal onder een breder publiek kunnen verspreiden.

Zoveel mensen en ideeën bij elkaar, maar twee belangrijke vragen bleven bestaan: hoe gaan we hier een geheel van maken? En hoe kunnen we het verhaal van DE paralympische zwemmer het beste overbrengen?

Voor het antwoord op de eerste vraag is het idee van de Kick-off geboren. Een kick-off om alle mensen en organisaties samen te brengen op een middag om zo de ideeën te bundelen en waar mogelijk te linken aan elkaar. Met het doel om een maand later, op de première van onze film (daarover later meer), te komen tot concrete actie.

Het antwoord op de tweede vraag, hoe het beste dit verhaal te vertellen, is de storytelling methode. Deze methode giet het verhaal van Marc Evers, als boegbeeld van de paralympische zwemploeg, in het jasje van het klassieke heldenverhaal. Zoals we deze ook zien in de sprookjes die we vroeger zo geweldig vonden. In deze sprookjes was er ook een held, eentje die boven het ‘gewone’ publiek uitstak. Die hard moest werken om zijn ambities waar te maken. Eentje met een ijzeren discipline, maar ook een held die de nodige tegenslagen moet overwinnen om uiteindelijk de boze schurk te verslaan en de wijze levenslessen mee te nemen naar het volgende avontuur; de paralympische spelen in Tokio 2020!

Zou jij graag bij onze Kick-off op 1 maart willen zijn, om mee te denken, een kijkje te nemen in de keuken van de paralympische zwemsport of om gewoonweg geïnspireerd te raken door onze Hero’s Journey? Meld je dan zo snel mogelijk aan via parajourney@disgover.nl. Meer informatie over de première volgt dus stay tuned!

Volg Team ParaJourney ook op LinkedIn