De afsluiting van Innovaid – onze Innovation Game

Door Annemieke Bijker en Hanneke Withaar, woensdag 8 november 2017 10:24

 

“Ik heb heel veel workshops meegemaakt, maar deze was écht goed!”

Hoe onze ‘Innovation game’ een succes werd op de Partin-dag

20170930_110744[1]

 

Het voorlopig laatste wapenfeit van Innovaid op zaterdag 30 september tijdens de Partin-dag was een groot succes.  Tijdens dit jaarlijkse evenement speelden wij met  zo’n 30 congresbezoekers ‘The Innovation Game’.  Het publiek bestond uit mensen die allemaal werkzaam en betrokken zijn bij  kleine goede doelen, maar tijdens deze gaming workshop voor een uurtje een andere rol kregen.

 

 

Bij binnenkomst mochten de deelnemers een kaartje met hun nieuwe rol pakken, zoals bijvoorbeeld de Albert Heijn- Foundation, Oxfam Novib, of de overheid van Namibië.  Tijdens het spel ging het erom hoe zij samen het fictieve schooltje “The Sunflower” in Namibië,  op een duurzame manier konden helpen voortbestaan.  Zouden ze samen kunnen werken met een sociale onderneming? Of zou een stedenband met een Nederlandse stad de sleutel kunnen zijn? Aanknopingspunten genoeg, maar met zoveel partijen knopen doorhakken en besluiten nemen bleek, alle goede wil ten spijt, toch een lastige opgave.

20170930_111419[1]

Met veel passie, overgave en humor gingen de deelnemers op in het spel. “Leuk om ook eens aan de kant van de overheid te staan” verklaarde een van hen achteraf. En dat was natuurlijk precies een van de doelen.  Voor ons was het vooral ook een kick om na alle voorbereiding te zien hoe enthousiast mensen in hun rol kropen en met volle overtuiging de overheid van Namibië stonden te spelen, of een vertegenwoordiger van Oxfam. Een van de deelnemers gaf het spel een hilarische twist toen de Namibische overheid verklaarde zich voor alle bevolkingsgroepen, waarvan de Himba’s de grootste groep vormde, te willen inzetten. De tuinder protesteerde “Wij gaan absoluut niet in zee met die Himba’s, maar alleen met de Humbu’s!”  Tot grote hilariteit van de deelnemers.  Grappig, maar stiekem wel een probleem in de realiteit. “Ik zie dat vaker gebeuren” Aldus degene die de tuinder speelde, “ dat samenwerking niet van de grond komt omdat die niet met die wil, en de ander niet met die.”

 

20170930_114308[1]

Tot een echte oplossing kwam het dan ook niet helemaal, maar tot echt inzicht en plezier des te meer! Voor ons als team was het bovendien een prachtig besluit van een veelbewogen, intensief en leerzaam project. Alle verhalen van betrokkenen die we in de afgelopen maanden hebben gesproken en  de kennis die we hebben opgehaald over de verschillende sectoren binnen de ontwikkelingssamenwerking, hebben we terug kunnen laten komen in het spel. En als het dan zo enthousiast wordt opgepakt door de deelnemers, en je daar op radio ‘El Mundo’ ook nog wat over mag vertellen… dan kan je wel zeggen dat je project geslaagd is!

En nu? We zijn ons nog aan het beraden over een vervolg op Innovaid.  Nog een keer het spel spelen misschien? Of een search engine opzetten? We houden jullie op de hoogte zodra er nieuws is! Voor nu, heel veel dank voor al jullie hulp, kennis en samenwerking.