Archief

Actueel

Op deze plek delen trainees en mensen uit ons netwerk hun ervaringen in de zoektocht naar een nieuwe, efficiëntere en meer klantgerichte overheid.

Serious gaming bij de provincie Zuid-Holland

Door Simeon van Eijl, dinsdag 6 maart 2018 16:20

Alweer een tijdje geleden is het team van Denktank The Game langs geweest bij Rens van de Bergh. Rens is een senior policy officer Serious Gaming bij de provincie Zuid-Holland. Een hele mond vol, maar wat hij eigenlijk doet is het begrijpelijk maken van moeilijke wetten en vraagstukken door deze in een spel te stoppen. Iets waar wij met de Denktank momenteel ook erg fanatiek mee bezig zijn. Met meer dan 10 jaar ervaring was Rens dus een enorme bron van informatie voor ons.

Na het eerste kopje koffie begonnen de vragen vanuit de groep al rijkelijk te vloeien in de richting van Rens. We waren nog niet klaar met het voorstelrondje toen er al een aantal prangende vragen richting Rens afgevuurd werden. Om dit alles toch even in perspectief te plaatsen moesten we toch eerst terug naar de basis. Een goede serious game is namelijk gebaseerd op 3 pijlers. 1: de game moet leuk zijn om te spelen, dus er moet wel echt een spel element inzitten, daarnaast moet je ook niet de illusie hebben dat mensen de game in hun eigen vrij tijd gaan spelen. Het gaat natuurlijk over een serieus onderwerp, dus je speelt het vaak onder werktijd. 2. Er moet kennis van experts aanwezig zijn in de game. en 3, het spel moet inhoud hebben over het specifieke onderwerp en mensen ook echt iets kunnen leren van dit specifieke onderwerp.

Met een tas vol goede tips en ideeën keerde team Denktank weer huiswaarts. Maar ook vol verbazing over de mooie functie die serious games kunnen hebben in het begrijpen van een moeilijk onderwerp. Het is erg tof om te zien dat je een lastig onderwerp in een ander jasje kan steken. Zo maak je het interessant, leuk en uitdagend om iets meer te weten te komen over een misschien wel lastig onderwerp. Daarbij is een spel natuurlijk de ultieme vorm om mensen bij elkaar aan tafel te krijgen en samen te brainstormen over onderwerpen die iedereen aangaan! Zo zorg je voor een originele denktank!