Archief

Actueel

Op deze plek delen trainees en mensen uit ons netwerk hun ervaringen in de zoektocht naar een nieuwe, efficiëntere en meer klantgerichte overheid.

Denktank The Game – Een serious game over privacy en de AVG

Door Marga Wind, woensdag 11 april 2018 15:43

 

Wil je meer te weten komen over hoe datastromen werken en de AVG? Speel dan de serious game van Team Denktank The Game – want data is het nieuwe goud!

Als onderdeel van de Action Learning projecten van DisGover heeft Team Denktank The Game een serious game ontwikkeld rondom het thema privacy en de AVG die geldt per 25 mei 2018. Dankzij de AVG krijg jij als burger namelijk meer regie over je gegevens. Om hier goed op in te kunnen spelen moet je natuurlijk in de eerste plaats weten wat er eigenlijk met jouw persoonsgegevens gebeurt!

Het doel van het spel is om bewustwording te creëren rondom het thema privacy en de AVG. Tijdens het spel komen deelnemers erachter dat ze voor alledaagse producten en diensten vaak data moet uitwisselen met verschillende organisaties. Door middel van dit spel krijg je inzicht in deze datastromen en doe je tegelijkertijd kennis op over privacy en de AVG. Zo weet je na het spel beter waar je gegevens precies terecht kunnen komen, maar ook wat je rechten zijn en welke plichten de overheid en bedrijven hebben met betrekking tot gegevens.

Tijdens het spel kruip je als deelnemer in de huid van verschillende rollen zoals Hetty de Inwoner, Felix de Hacker en Josh de Ambtenaar. Je kunt data verdienen en hiermee producten en/of diensten kopen. Op deze manier scoor je punten om uiteindelijk het spel te kunnen winnen. De hacker kan hier echter een stokje voor steken door per spelronde een andere rol te hacken en data af te pakken! En net zoals in het echt, heeft de Autoriteit Persoonsgegevens de taak om een oogje in het zeil te houden en in te grijpen als dat nodig is.

Na twee spelrondes volgt het AVG-journaal met meer inhoudelijke informatie over de AVG en privacywetgeving. Vervolgens komen er actiekaarten in het spel waardoor enkele rollen extra rechten en plichten krijgen. Ook kan er extra data worden verdiend door quizvragen tijdens het spel juist te beantwoorden.

Het spel is niet moeilijk en heel leerzaam voor iedereen, zoals ambtenaren, trainees en ook studenten.

Wil je onze serious game zelf spelen? Dat kan! In onderstaande links zijn alle spelonderdelen, begeleidend introductiefilmpje en AVG-journaal opgenomen. Dat is alles wat je nodig hebt. Downloaden, printen, knippen en spelen maar!

Link naar het spel:

https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1yTBsR9i4_40ynPb3kB0NRbSI4xIb4nNR