• DisGoveraars

    Maak kennis!

Abe Rademaker

Abe RademakerVolgens de filosoof Hannah Arendt zijn er twee grote uitdagingen in dit moderne tijdperk: de ontaarding van de technische wereld, en de automatisering. Mensen weten tegenwoordig namelijk nauwelijks meer hoe iets écht werkt. Zelfs een piloot zal niet kunnen uitleggen hoe een vliegtuig precies werkt, en een rechter zal niet exact kunnen uitleggen hoe het hele Nederlandse rechtsstelsel werkt. Hierdoor wordt het een steeds grotere uitdaging om over deze technische zaken na te denken. Volgens Arendt raken we hierdoor de controle kwijt. Dit is in complexe
bureaucratische publieke organisaties, die voornamelijk het belang van neutraliteit benadrukken, een gevaarlijke ontwikkeling. Het leidt volgens Arendt tot een ‘rule by nobody’. Toen ik dit besefte werd het belang voor mij nog duidelijker om als jonge ambtenaar wél ergens ‘wat van te vinden’. Als jonge publieke ondernemers zouden we actief op zoek moeten hoe publieke waarden toch gediend kunnen worden, in plaats van passief toe te zien hoe we gehinderd worden door de heersende regels. Zo komt de publieke zaak pas echt in beweging.

Werkervaring

Periode

Oktober 2021 – Heden

Organisatie

Interprovinciaal Overleg (IPO)

Functie

Project- en programmaondersteuner (PPO) IDA en projectleider Ethische Commissie en projectleider Inventarisatie Maximale Benutting M365

Omschrijving

Het Interprovinciaal Overleg (IPO) behartigt de gezamenlijke belangen van de twaalf provincies in politiek Den Haag en Brussel. Als Project- en Programmaondersteuner (PPO) bij het programma Interprovinciaal Digitaal Agenda (IDA) ben ik de centrale spil. In IDA werken de provincies samen aan de digitale transformatie van de provincies op alle beleidsterreinen. Samen met de programmamanager faciliteer ik de activiteiten en projecten die onder IDA vallen. Daarnaast werk ik als projectleider samen met een werkgroep aan het opstarten van een ethische commissie op het gebied van Digitale Technologie. De uitdaging is om voor deze commissie een passende rol en plek te vinden binnen de (inter)provinciale governance. Als projectleider van de inventarisatie Maximale Benutting M365 inventariseer ik van welke Microsoft producten elke provincie al gebruik maakt. Uitdaging is om een overzicht te krijgen hoe elke provincie ervoor staat en of er behoefte is aan het opstellen van interprovinciale kennisgroepen.

Opleiding

Periode

2020 – 2021

Onderwijsinstituut

Tilburg University

Studie

MA Philosophy of Contemporary Challenges

Periode

2018 – 2020

Onderwijsinstituut

Tilburg University

Studie

MSc Public Governance

Periode

2013 - 2018

Onderwijsinstituut

Tilburg University

Studie

BA Bestuurskunde

Action Learning Projecten

Project

Futur is Now.

Rol

Projectlid

Omschrijving

Binnen het project Futur is Now. Hebben we de stem van de jonge ambtenaar laten horen. Hiervoor hebben we een online evenement georganiseerd wat in het teken stond van het belang van de jonge ambtenaar voor elke organisatie, én waar jonge ambtenaren in hun werk voornamelijk tegenaan lopen.